Dragon Age: The Veilguard - Groter, veelzijdiger, maar ook herkenbaar (2024)

In de tientallen uren die je in Dragon Age: The Veilguard doorbrengt, ga je zoals altijd veel verkennen en praten met andere personages. Dat is in een roleplayinggame als Dragon Age de basis van alles wat er verder gebeurt, want met je keuzes leg je vaak de basis voor wat er daarna gebeurt. De makers laten er dan ook geen misverstand over bestaan dat elke keuze die je maakt tijdens het spelen van Dragon Age: The Veilguard op korte of lange termijn gevolgen kan hebben.

Het belang van goede relaties

Een van de keuzes is hoeveel moeite je steekt in het ontwikkelen van relaties met je companions. Veel companions kun je verleiden, een veelbesproken onderdeel van Dragon Age-games, maar voor de gameplay is er meer aan de hand. Het verdiepen van je relatie met je companions heeft in Dragon Age: The Veilguard direct invloed op hoe effectief je companions met je mee vechten. Hoe beter je relatie met je companions, hoe meer opties je hebt om hun vechtstijl aan jouw voorkeuren aan te passen. Het investeren in relaties met je companions heeft dus niet alleen verhaaltechnische voordelen, het zorgt ook voor merkbare voordelen in de gevechten.

Dragon Age: The Veilguard - Groter, veelzijdiger, maar ook herkenbaar (1)

Hoewel Dragon Age-games over het algemeen prima kunnen leunen op de verhaallijnen, draait het in de gameplay uiteindelijk toch vooral om het vechten. Dat is simpelweg wat je het meest doet gedurende al die uren dat je de game speelt. Vanaf het eerste moment dat je Dragon Age: The Veilguard in actie ziet, valt op dat die actie er een beetje anders uitziet dan in voorgaande games. Dat komt vooral doordat BioWare heeft gekozen voor een camerastandpunt dat dichter bij de actie staat. Die actie vindt daarbij vooral in real time plaats en op tamelijk hoge snelheid, waardoor de game soms zelfs wat lijkt op een hack-and-slashgame. Hierdoor ligt het tempo in de gameplay vanaf het begin dus hoog. In de demo die ik zag, was gekozen voor de Rogue als core class, wat dit effect nog eens versterkt, want de Rogue moet het hebben van snelle aanvallen.

Ability Wheel

Toch biedt Dragon Age: The Veilguard ook mogelijkheden voor gamers die het liever wat rustiger aanpakken. Je kunt op elk moment het Ability Wheel openen, waarmee je het spel pauzeert. Je kunt dat in gevechten doen, maar ook daarbuiten, als je even behoefte hebt aan meer bedenktijd. Vooral tijdens gevechten zal dit belangrijk zijn. Door de snelheid van de gameplay en de hoeveelheid vijanden kan het lastig zijn om het overzicht te behouden. Pauzeren en bekijken welke ability je wilt gebruiken, kan dan handig zijn. In het Ability Wheel zie je niet alleen de beschikbare abilities van je eigen personage, maar ook die van je companions. In deze vroege fase waren die opties nog niet beschikbaar, maar uiteindelijk heb je een flink aantal abilities die je kunt combineren voor extra sterke effecten.

Dragon Age: The Veilguard - Groter, veelzijdiger, maar ook herkenbaar (2)

Wie niet van telkens pauzeren houdt om abilities te gebruiken, kan er ook voor kiezen om deze speciale vaardigheden in real time in te zetten. Elke speciale vaardigheid is gekoppeld aan een sneltoetscombinatie, waarmee je jouw vaardigheden ook kunt inzetten. Dragon Age: The Veilguard belooft op dit vlak dus een behoorlijk veelzijdige game te worden, die meerdere manieren van spelen kan faciliteren. Wat echter niet verandert, is dat je abilities alleen kunt inzetten als je beschikt over een bepaalde manier om ervoor te betalen. Voor de Rogue betekent dit dat jij momentum moet opbouwen en bij de Warrior heet dit Rage. Het uitvoeren van een ability kan bijvoorbeeld een bolletje aan momentum kosten, wat betekent dat de Rogue tijdens een gevecht eerst voldoende momentum moet verdienen voordat hij een ability kan inzetten. Elke klasse heeft een eigen variant hierop en elke variant bouwt op een net andere manier op, wat dus ook betekent dat de manier waarop je Dragon Age: The Veilguard het best kunt spelen, afhangt van hoe je personage zijn munitie voor abilities verdient.

Het vechten gaat verder nog op allerlei manieren de diepte in. Zo heeft elke klasse een eigen ranged attack, die extra effectief kan zijn tegen specifieke vijandelijke barriers. Ook kunnen vijanden bepaalde debuffs hebben die, als je ze bestookt met bepaalde abilities, voor flinke explosies kunnen zorgen. Er zullen vast nog veel andere nuances en details zijn aan dit gevechtssysteem, want het is niet mogelijk om een game die vermoedelijk tientallen uren in beslag neemt, te doorgronden in een presentatie van een uur, maar we hebben in elk geval een aardig voorproefje gekregen van hoe het vechten werkt in Dragon Age: The Veilguard.

Dragon Age: The Veilguard - Groter, veelzijdiger, maar ook herkenbaar (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5864

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.